butiksbelysning

Belysning i butiker


Ljus och butiksbelysning har alltid varit en mycket viktig del i samhället. Inte minst är belysningen viktig i hemmet för att man ska må bra och trivas, men den är även till för att man ska kunna se sig om och för att ögonen inte ska ta skada.

Bra belysning är inte enbart viktigt i hemmet, utan är en nästan ännu viktigare punkt i butiker och affärer. Med rätt typ av belysning kan man komma långt och rätt ljus är även en del av själva försäljningen. Genom att lysa upp en specifik produkt ser man till att kunden får upp ögonen lite extra för denna.

Föreställ dig en matbutik med enbart taklampor. Hyllorna för mejeriprodukter står i mörker och frukten ser allmänt tråkig ut. Genom att se till att butiksbelysningen är stark och ordentlig ger matvarorna ett helt annat intryck. Frukters starka och härliga färger blir mer synliga för ögat, vilket i sin tur leder till att de ser mer attraktiva ut. Även vid andra typer av matprodukter, som fisk och skaldjur, är belysningen viktig. Som kund vill man kunna se vad det är man köper och man vill även vara säker på att inga skavanker finns med eller att produkten ser dålig ut.

För att ha rätt belysning i butiker är det viktigt att tänka på att ha många olika typer av ljuskällor. Självklart ska det vara bra takbelysning, men det bör även finnas punktbelysning över de olika produkterna. Ljuset bör även vara starkt, men inte alltför starkt, för det får inte bli obekvämt för ögat. Har man väldigt högt till tak i sin butik är strålkastare mycket bra att använda sig av. Fördelen med dessa är att de kan riktas åt olika håll och man kan på så sätt se till att ljuset träffar exakt de rätta produkterna.